ATT Viikki

2000

ATT Viikki

VIIKIN SUNH-projekti valmistui Viikin ekoalueelle keväällä 2000. Hanke on osa EU:n Thermie-ohjelmaa, Solar Urban New Housing-projektia, jossa on mukana 9 eurooppalaista koehanketta. Ohjelman tarkoituksena on edistää normaaliin asuntorakentamiseen sopivia energiansäästöratkaisuja, aurinkoenergian käyttöä sekä ekologista rakentamista. Suomen hanketta ohjasi Teknillisen korkeakoulun YKS-laboratorio. Energian säästön toteutumisen mittaa VTT-Rakennustekniikka.

TEKES:in tukemaa koerakentamista olivat mm: lämpöteknisesti parannetut rakenteet, ulkoseinien puuelementit, julkisivulaminaattiverhous sekä hissien vähentämiseksi ja tuuliolosuhteiden parantamiseksi tehty luhtikäytävä. Koeohjelmaan kuului myös viihtyisyyden parantamiseksi tehdyt puiset parvekkeet.

Helsingin kaupungin Viikin ekokriteeristö täydensi em. ohjelmia ekologisten ja vihreämpien tavoitteiden osalta. Kriteeristön täyttämiseen liittyi myös laaja hankkeen ympäristövaikutusten, saastuttamisen ja energiankäytön laskeminen 50 vuoden ajalta. Rakennusvalvonnan uusi rooli nosti yleistä laatutasoa erityisesti ääni- ja kosteuseristyksien osalla.

Kerrostalon ratkaisuna on sijoittaa kahdenkerroksen asuntoja päällekkäin. Alempiin asuntoihin pääsee maantasosta ja ylempiin luhtikäytävältä, josta on yhteys pienasuntojen porraslamelliin, talosaunoihin ja teknisiin tiloihin. Rivitalojen toiseen päähän on sijoitettu pienasuntoja kerroksiin.

Kohteen pesutupa sijaitsee piharakennuksessa, leikki- ja kerhotuvan yhteydessä. Luhtikäytävän asuntojen sisäänkäynnit ja lasihuoneet laajentavat suojatusti julkista pihatilaa. Rakennusten väritys otti huomioon suotuisan lämmön keräyksen ja pimeän talviajan.

Sijainti: Helsinki

Valmistunut: 2000

Kokonaisbruttoala: 4 796,5 br m2

Lämmitetty pinta-ala: 4 001 m2

Asuntojen huoneisto-ala: 3 536 ha m2

Tilavuus: 15 400 m3

Tilaaja ja rakennuttaja: Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimisto ATT

Käyttäjä: Pihlajiston Kiinteistöt Oy, Tilanhoitajankaari 20

EU-koordinointi: TKK/YKS, Ana Rodriguez, arkkitehti

Hallintamuoto, asunnot: Helsingin kaupungin vuokra-asuntoja, 44 kpl

Asuntojen keskipinta-ala: 80,2 ha m2

Rahoitus: EU Thermie-ohjelma, TEKES, ARA:n laina ja 5%:n koerakentamislisä

Suunnittelijat:
Hannu Kiiskilä, SAFA
Mari Koskinen, SAFA
Marja Nissinen, SAFA
Olli Sarlin, SAFA

Rakennesuunnittelu: Insiööritoimisto K&H Oy

LVI-suunnittelu: Calor Oy

Sähkösuunnittelu: Projectus Team Oy

Piha ja maisemasuunnittelu: MA-Arkkitehdit Oy, Marja Mikkola, maisema-arkkitehti

Rakennusurakka: SEICON Oy / Kari Matero vm ja Outi Malin ri