Koirasaaren sauna

2018

Koirasaaren sauna

Koirasaaren saunan suunnittelun pohjana on Helsingin kaupungin ja yksityisen yritystahon vuonna 2013 järjestämä kutsukilpailu ja sen voittanut ehdotus, motti". Kilpailun tavoitteena oli rakentaa käytöstä poistetun Koirasaaren öljylaiturin päälle, "korkeatasoiset, ekologisesti kestävät merelliset edustus- ja saunatilat", jotka sopivat Koirasaaren suunniteltuun kaupunkikuvaan. Mantereen puoleiset karkeat kalliot ja vanhat säiliöpohjat on kilpailuehdotuksen mukaisesti tarkoitus säilyttää ja liittää osaksi tulevaa, karuluonteista saaristopuistoa. Suunniteltavan rakennuksen pimeän ajan ilmeen tuli olla ”osa kaupunkikuvassa tavoiteltavaa maisemallisesti tasapainoista, valaistua kokonaisuutta”.

Jatkotutkimuksisa selvisi, että yli 70 vuotta vanhat vedenalaiset betonirakenteet olivat käyttöikänsä päässä ja että ne oli korvattava uusilla rakenteilla. Samalla lehtikuusiverhoillun saunarakennuksen eteen lisättiin pääsisäänkäyntiä suojaava varastorakennus sekä lasitettu kulkusilta. Rakennuksen keskelle sijoittuu luontoaiheinen atriumpiha, joka avautuu alapuoliselle vesipinnalle. Atriumpihalta on myös portaat kattotason maisemaan avautuvalle terassille. Etelän suunnassa, atriumin jatkeena ovat saunojen näkösuojatut ulkovilvoittelutilat, joista laskuportaita pitkin pääsee kelluvalle uimalaiturille.

Ankarien sääolosuhteiden vuoksi saunan kaikki rakenneratkaisut suunniteltiin erityisen kestäviksi. Sauna varustettiin geo-lämpöjärjestelmällä sekä sähköä tuottavilla aurinkokennoilla, jotka toteutettiin valoaläpäisevällä tekniikalla atriumkatoksen lasipinnoille.

Sijainti: Helsinki

Valmistunut: 2018

Laajuus: 750 m2

Suunnittelu, toteutusvaihe:

Hannu Kiiskilä, arkkitehti SAFA

Johanna Sipiläinen, arkkitehti SAFA

Suunnittelu, kilpailuvaihe:

Hannu Kiiskilä, arkkitehti SAFA

Esko Rautiola, arkkitehti SAFA

Max Tenhunen, arkkitehti SAFA

Kimmo Karkkunen, arkkitehti SAFA

Sirpa Laaninen, sisustusarkkitehti SIO

Miia Ollila, arkkit yo

Johanna Sipiläinen, arkkitehti SAFA

Mika Suominen, arkkitehtiKuvat: Sirpa Laaninen

Video: Aki Sahrman